18 Mart 2010 Perşembe

AFRİKA NOTLARI - I (AFRİKA SANATI)



En zengin maske geleneğine sahip kültürlerden biri şüphesiz Afrika kültürü. Bu nedenle, Afrika sanatında maskelerin yeri büyük. Bunların şekilleri ve üzerlerinde kullanılan aksesuarlar her Afrika toplumu için ayrı bir anlam ifade ediyor.

Bütün toplumlar arasında en yaygın olanı da hayvan figürlü maskeler. Bu maskelerin insanlarla ruhani dünya arasında bağ kurduğuna inanılıyor. Bugün bu maskeler Afrika’da halk törenlerinde hâlâ kullanılıyor.

Örneğin Mali’de “Bamana”lar insanlığa tarımcılığı ceylanların öğrettiğine inanıyorlar; bu nedenle de ceylan maskeleri Mali kültüründe büyük yer tutuyor.

Gabon kültürüne ait maskelerde iktidarı ve buna bağlı olarak “katılık”ı temsil etmek için çene ve ağız hatlarında sert çizgilere yer veriliyor.



Üstteki maske Kamerun’da bilgelik ve sağ duyuyu temsil ediyor. Maskede, sembolize ettikleri “köyün bilgesi”nin kendilerini doğal felaketlerden, verimli hasat mevsiminden ve bereketten haberdar ederek koruduğuna inanıyorlar.



Bu fotoğrafta yer alan ise tamamen bakırdan yapılan bir Tikar maskesi. Kamerun’da yaşayan Tikarları ve onların inanışlarını sembolize ediyor. Tikarlar, “soy” kavramına büyük önem veriyorlar. İnanışlarına göre, anne karnındaki çocuğun kemikleri, kalbi, beyni ve dişleri erkeğin sperminden oluşuyor.

2 yorum:

Asli A. dedi ki...

Maman Turquie! Ne güzel bir blogmuş bu :))

Damla T. dedi ki...

Teşekkürler... Beğeninize layık olmaya çalışacağız. :)