6 Nisan 2010 Salı

"ÇAY" NOTLARI - MARIAGE FRERES / PARIS



Blog Yazarı’nın çay vakti… Buyrunuz!

Çay, bundan tam 5000 yıl önce keşfedilen, dünyanın en eski içeceği. İlk olarak Çinliler tarafından tıbbi nedenlerle, tedavi amaçlı kullanılan çay daha sonra keyif amaçlı olarak yine Çinliler tarafından günlük bir içecek olarak tüketilmeye başlanıyor. Sekizinci yüzyılda da en iyi mahsul çaylar -bir kraliyet içeceği olarak- egemen ve soylu sınıfa mahsus hale geliyor.

Çay, Çin’den sonra Japonya’ya gidiyor. Japonlar çayı sadece bir içecek olarak değil; aynı zamanda ünlü “Japon Çay Törenleri” eşliğinde huzur ve estetiğe ulaşmak için bir araç olarak kullanıyorlar. Bunda da Budizm’in rolü elbette büyük.



Bugün bildiğimiz anlamda, sıcak suyun çayın üzerine dökülerek demlendiği şekliyle çay, onikinci yüzyılda yine Japonya’da ortaya çıkıyor.

Japonya’dan sonra Moğolistan, İran, İslam Dünyası ve Rusya üzerinden yolculuğuna devam eden çay 1600lü yıllarda Avrupa’ya giriyor. İlk önce Hollanda, ardından Fransa ve daha sonra da İngiltere’de tüketilmeye başlanıyor.

Thomas Lipton’un ilk dükkanı 1871 yılında İngiltere / Glasgow’da faaliyete geçiyor.

Amerika’da, sıcak havalarda çay satmakta zorlanan Richard Blechynden ise çayı soğuk halde sunmayı akıl ediyor ve Amerikan kökenli Ice Tea kavramı işte bu şekilde doğuyor. Poşet çayın keşfi ise 1908 yılında gerçekleşiyor.

Türkiye’nin çayla tanışması ise 1900lü yıllarda oluyor.

Fransa’daki ünlü Mariage Frères çaylarının doğuşu da hemen hemen çayın Fransa’ya girişiyle aynı döneme denk geliyor. Mariage Frères (okunuşuyla /maʀjaʒ fʀεʀ/) çaylarının 300 yıllık bir geçmişi var. Bu marka Fransız gastronomisinde olduğu kadar, uluslararası kültürde de hem estetik hem gustatif olarak ender bileşimlerden biri olarak kabul ediliyor.



Mariage Frères’in Fransa dışında Almanya ve Japonya’da da şubeleri var. Onun dışında yukarıdaki fotoğrafta görünen çay çeşitlerini Avrupa’daki bir çok şehirde temin etmek mümkün.

Mariage Frères’in tüm çay notaları, aksesuarları ve bunlara eşlik eden çikolata ve diğer lezzetler gerçekten bir seremoni yaratacak kalitede…

2 yorum:

Murat dedi ki...

Uzun süre Mariage Frères isminin nereden geldiğini merak ettim. Birkaç küçük araştırmadan sonra şirketi kuran ailenin soyadının “Mariage” olduğunu öğrendim. Mariage ailesi Fransa’nın kuzeyindeki Lille şehrinde yerleşik. Buradaki dükkanlarında çay, baharat ve sömürgelerden temin ettikleri sair gıda ürünlerini satıyorlar. Nicolas Mariage 17. yüzyılda Moğol ve Türk hakimiyeti altındaki Hindistan’a kadar gidiyor. Hatta Fransa Kralı 14. Louis adına İran Şahı ile ticaret anlaşması imzalamak üzere görevlendirilen bir heyette dahi yer alıyor. Kardeşi Pierre Mariage ise eşzamanlı olarak Madagaskar’a kadar Afrika sahil şeridini geziyor. Aynı aileden Edouard ve Henri Mariage ise 1854’te Paris’te Mariage Frères isimli bir firma kuruyorlar, Türkçesi ile “Mariage Kardeşler”… Kısacası dört asırlık bir aile hikayesi.

Damla T. dedi ki...

Süper! Katkı için çok teşekkürler...