9 Mart 2010 Salı

ANTALYA LEZZET NOTLARI




Bu notlar Blog Yazarı için özel bir öneme sahip. Çünkü Antalya doğduğu yer ve çocukluğunun şehri…

“Her şey dahil otel / tatil köyü” konseptiyle artık adı bir arada anılmaya başlanan Antalya hem merkezinde hem de yakın çevresinde sayısız tarihi, ilginç mekan ve lezzetler barındırıyor. Ama bu lezzetleri keşfedebilmeniz için öncelikle her şey dahil otelinizden çıkmanız gerekiyor.

Konyaaltı Plajı’nın yenilenmesini ve tümüyle çehresinin değişmesini sağlayan Beach Park Projesi Antalya’nın son altı-yedi yıldır en eğlenceli, en canlı-kanlı yüzü. İçinde kitabevinden, balıkçıya; şarap evinden, sanat evine; meyhaneden, dalış okuluna kadar her türlü hizmet ve aktivite imkanını sunuyor. Gündüzleri numaralanmış çok sayıda plajdan oluşan kompleks; akşamları restoran / bar / kafelerin olduğu bir komplekse dönüşüyor. 24 saat aktivite imkanı ve 24 saat de her çeşit yemek imkanı var.

Lara Beach ise yine aynı anlayışla Lara’da devlete ait kampların yerine oluşturulmuş, Beach Park benzeri plajlar topluluğu. Beach Park’tan ayrılan özelliği Lara’nın kum olan denizinde yüzme imkanı sunması. İşletmeler, size özel çarşafları geniş yataklara sererek daha rahat, daha farklı bir güneşlenme imkanı sunuyorlar. Beach Park’a kıyasla daha sessiz sakin ve de küçük. İşletmelerin yemek menüleri ise pek zengin değil.

Antalya’nın en köklü lezzet durağı ve en iyisi şüphesiz 7 Mehmet… Yıllarca bulunduğu yerinden Hillside Su Oteli’nin yanına taşınmış. 7 Mehmet adını, sahibinin alnındaki yara izinden alıyor. Sahibi Mehmet Bey’in alnındaki “V” şeklindeki yara izi Arapça’da 7 rakamını çağrıştırdığı için öncelikle Mehmet Bey’e bu lakabı ardından da restorana adını veriyor. 7 Mehmet, Türkiye’de herhalde en lezzetli kabak tatlısını yapan yer… Balıkları başta olmak üzere bütün yemekleri geçmişten bugüne kadar hiçbir zaman kalitesini bozmadı.

Antalya, yine Türkiye’nin en özel şiş köfte, piyaz ve ardından un helvası konseptine ev sahipliği yapıyor. Şiş köftenin özelliği keçi etinden yapılması ve buna kuyruk yağı eklenmesi. Piyazın özelliği ise tahinli olması. Tarifini ne kadar alırsanız alın, bu lezzetleri birebir yakalayabilmeniz mümkün değil. Esas merkezi Korkuteli ilçesinde olan Şişçi Ramazan bu lezzeti en kaliteli sunan yer. Şişçi Ramazan Antalya’da 100. yıl Bulvarı üzerinde yer alıyor. Korkuteli ilçesinde ise kime sorsanız hemen gösterir; öylesine meşhurdur. Elmalı ilçesindeki Şen Baba ise küçük işletmesi ama büyük ünüyle bu konsepti en kaliteli sunan lokanta.

Antalya’nın ilk restoranlarından olma özelliğine sahip Topçu da bu konseptin başarılı sunucularından. Kazım Özalp Caddesi’nde yer alan Topçu’nun arap kadayıfı tatlısı mutlaka denenmeli.

Kalekapısı’nda yer alan Parlak ise salaş bir lokanta olup, özellikle yaprak ciğeri çok başarıyla sunar.

Antalya Balık Evi balık restoranlarının içerisinde köklü adreslerden; China Garden Uzakdoğu Mutfağı’nın başarılı temsilcilerinden. Lara’daki Stella’s Cafe hem manzarası, hem çocuk oyun alanı hem de yemekleri bakımından gitmeye değer mekanlardan biri.

Blog Yazarının Notu: Antalya’ya bir kez olsun “her şey dahil” konseptini unutup, “Antalya”yı yaşamak için gidiniz. Kaleiçi’ndeki cumbalı, avlulu Osmanlı butik otellerinden birinde kalınız. Gündüz halk pazarındaki balıkçı çarşısında balık yiyiniz. Akşamüstü Kaleiçi’nde Gizli Bahçe’de bira-patates keyfi yapınız. Mutlaka Olimpos’u, Çıralı’yı görünüz. Dönüşte Yenigün Reçelleri’ne uğrayıp, badem ezmesinden ve Antalya’ya özgü olan karpuz kabuğu ve bergamot kabuğu reçellerinden alınız.

1 yorum:

Moda Masalları dedi ki...

Bloğuna bayıldım.Paris için birşeyler arıyodum daldan dala atladım. Çok güzel noktalar yakalamışşsın. Eline sağlık