13 Mayıs 2010 Perşembe

”AFTER EIGHT” ALIR MIYDINIZ?


Akşam sekizden sonra, bitter çikolata arası naneyle buluşuyoruz.

Çocukluğumuzun geleneksel bir lezzeti olmasa da; bir şekilde aşina olduğumuz bir tattır After Eight… Çocukluk evinin çekmece ve dolaplarının en değerli hazinesiyken; şimdilerde duty-free mağazası çıkışlarının olmazsa olmazına dönüşmüştür.


İlk olarak Rowntree firması tarafından 1962 yılında üretiliyor, sonradan Nestlé firması tarafından satın alınıyor. Orjinal hali; sütsüz, siyah çikolata arası naneli olanı… 2007 yılında Nestlé firmasının sütün yağını üretimde kullanmasıyla birlikte, artık süt de içeren bir çikolataya dönüşüyor. Bir süre sonra, tamamen sütlü çikolata arası naneli olanları, beyaz çikolatalısı ve portakallısı da üretilmeye başlanıyor. Yılda yaklaşık 1 milyar adet After Eight dilimi üretiliyor.


Üretildiği anda oldukça sert ve kuru olan After Eight dilimleri, üretimden üç gün sonra nane içindeki sakkarozun etkisiyle yumuşuyor ve çikolatanın içindeki o ağızda eriyen kıvamı veriyor.

After Eight adı, sabah 8’den sonrasını değil; akşam yemeğine atıfla, akşam 8’den sonrasını kastederek konmuş. O ince naneli çikolata dilimi, sade kahveyle akşam yemeklerinden sonra nefis bir ikili oluşturuyor.


Her damak tadına hitap etmez bu çikolata... Seven çok sever; sevmeyen hiç sevmez. Ortası yoktur. Ancak, zerafetiyle, inceliğiyle, görüntüsüyle diğer çikolatalara da hiç benzemez; bunda herkes hemfikirdir.


Önce çikolatayla, nane tadı gelir ağzınıza… Sonrasında nane tadı giderek keskinleşir ve yerini ağızda hoş bir aromaya bırakır...

7 yorum:

PINAR dedi ki...

Ben ortasındayım ama... Çok sevmem ama hiç sevmez de değilim :) Kahvenin yanında ikram edilirse yerim, ki çok yemişliğim de vardır ;)

Murat dedi ki...

Öncelikle, ilk tesbitinize katılıyorum. After Eight'in gerçekten Türk popüler kültüründe nevi şahsına münahsır bir yeri vardır. Bir şekilde aşina olduğumuz bir lezzettir. Ancak, After Eight'i sevip sevmemek konusunda sanıyorum bir önceki yorum yazarı biraz daha haklı gibi duruyor. En azından kişisel görüşüm o yönde. Yani bir yandan After Eight müptelaları ile diğer yandan After Eight karşıtlarının olduğunu düşünmüyorum. Biraz ortada bir damak tadı gibi.

Damla T. dedi ki...

Anlaşıldı, tamamdır! Hatalı tespit benimki, o zaman :)

Teşekkürler.

Türkün Acun Sanlı dedi ki...

Ah almaz mıyım? En sevdiğim çikolatadır. Ben de özellikle Türk kahvesinin yanında severim. Tadının yanı sıra inceliğine, zerafetine de bayılırım. Isırınca bir çıtırdar ya, harika!

Unknown dedi ki...

Hemen her çeşit çikolataya bayılan biri olarak yemediğim tek çikolata After Eight'tir nedense.

Adsız dedi ki...

İyiki gebe felan değilim, çocuğum düşebilirdi bu gece.. Hemen bulmalıyım bu lezzeti: )

Adsız dedi ki...

After eight Türkiyede sürekli bulunan bir ürün değildir. Bazen Migros getirir bazende başka büyük bir market.
Bu ürün Türkiyede sadece "sürekli satış" olarak Freeshoplarda olur. Büyük kutusu (300gr) 5 avro'dur.

Ancak yinede eğer kriziniz tutarsa, "Metro" marketlerde "Ritter Sport" diye bir marka var, onunda nanelisi var 100 gr 4 tl. aratmıyor diyebilirim lezzet olarak.
[image]http://www.candygurus.com/wp-content/uploads/rittermint.jpg[/image]