11 Mayıs 2010 Salı

UZAKDOĞU YEMEKLERİ KURSU – QUICK CHINA


Bu yazı daha önce blogda genel hatlarıyla kısaca yazılmıştı. Şimdi daha detaylı şekliyle ve kurs esnasında çekilen fotoğraflarla birlikte... Buyurunuz…


Quick China’nın Ankara, Gaziosmanpaşa şubesi Çin, Tayland ve Japon mutfağına temel bir giriş için toplam 20 saatten oluşan bir yemek kursu veriyor. 20 saatin 10 saati Çin mutfağına, 2.5 saati doğrama tekniklerine, 2.5 saati Thai mutfağına, 2.5 saati Japon mutfağına ve 2.5 saati de sushi yapımına ayrılmış.


Kurs, haftada 2 gün 5 saat olmak üzere, toplam 4 haftadan oluşuyor.


Gruplar 8-10 kişilik. Grup ne kadar homojen olursa, dersler o kadar eğlenceli geçiyor.


Çin mutfağından yaklaşık 18; Thai ve Japon mutfağından ise 4’er çeşit yemek yapılıyor.


Yapılan yemekler arasında neler var derseniz… Çin mutfağından yapılanlara örnek olarak; acılı tavuk salatası, shanghai tavuk, deniz mahsülleri çorbası, buharda mantı verilebilir. Thai mutfağından köri soslu fesleğenli dana eti, yam talay (deniz ürünleri salatası); Japon mutfağından da Tori Kare Age (zencefilli tavuk), tempura moriawase (yağda kızarmış sebze ve karides) akılda kalanlardan…


En sonda ise yine Japon mutfağından sushi yapımı dersleri var. Bir de yine, -vakit kaldığı takdirde- öğrenmeyi istediğiniz bir yemeğin yapılmasını talep edebiliyorsunuz. Biz bu tercihi Moğol işi tavuktan yana kullanmıştık.


Her kursiyer her yemeği orada yapıyor. Üstelik yapılan her yemeği de orada yiyor.


Bu yemeklerin ev mutfağında denenmesinin ise mutfağın genel çehresinde ciddi bir değişime neden olduğu notunu düşmek gerek. Yemek malzemelerinin hazırlanması süreci uzun, yapım süreci gayet kısa. Buna paralel bir yaklaşımla da mutfağın dağılma süreci gayet kısa, toplanma süreci de gayet uzun.


Bu nedenlerle, “hadi bu akşama da Yaki Meşi yapayım” modu oluşmuyor. Ancak, hafızaya ve yemek dosyasına kaydedilen bilgilerin gerektiği zaman ve gerektiği yerde çıkabileceği inancı var.


Bunun ötesinde, kurs temel ve orta düzeydeki genel mutfak bilgilerinin geliştirilmesi açısından gayet faydalı. Et ve sebze doğrama tekniklerini, sosların hazırlanmasını, et terbiye yöntemlerini, baharatların birbiri arasındaki uyumunu öğrenmek size sadece Uzakdoğu yemekleri yapımıyla sınırlı değil; her tür yemek yapımı için bir perspektif kazandırıyor.


Vaktiniz varsa, gitmeye değer!


Quick China: Uğur Mumcunun Sokağı, No.64, GOP – Ankara

Tel: 312 437 0303

4 yorum:

lezzettabağı dedi ki...

Merhabalar, Acemi aşçı vasıtasıyla keşfettiğim bloğunuz çok hoşuma gitti ve hatta bir solukta tamamına baktım.. Favorilerimdesiniz sevgiler ,görüşmek üzere..

gezicini dedi ki...

merhaba,
sayfanızı merakla okuyorum. bu yazı da çok güzel olmuş. ben de yemek seven ama yapmak konusunda fazla cesareti olmayanlardanım.
sevgiler
gorki

Damla T. dedi ki...

Merhaba Şükran,

Çok teşekkürler. Ben de Acemi Aşçı'yı 2 gün önce keşfettim. Yorumun aracılığıyla da senin blogunu gezdim. Ben de izlemeye alıyorum. Sevgiler

Görkem Merhaba,

Blogunu gezdim şimdi. Hemen hemen aynı yerleri yazmışız. Yazmadıklarımı da senden okudum, süper oldu :)

Linkleri de en kısa zamanda ekleyeceğim.

Adsız dedi ki...

Ücret konusunda bilgi alabilir miyim??
Teşekkürler...