12 Nisan 2010 Pazartesi

KAHVE NOTLARI – NESPRESSO



Blog Yazarı’nın « Nespresso » saati… Buyrunuz !

Bundan kuşaklar önce Etiyopya’da bir çoban bir gün kuzularından bazılarının diğerlerine kıyasla çok daha fazla enerji dolu olduğunu keşfediyor. Takip eden günlerde gözlemleyince de kuzuların çalıların arasına düşen tanecikli bir meyveyi yediklerini farkediyor. Aynı meyveyi alıp, tadınca kendisinin de olağan dışı bir enerjiyle dolduğunu hissediyor. Bu meyve böylelikle yenmeye başlanıyor. Önceleri sadece ağaçtan toplanarak yenen bu meyveden, daha sonra kafeinli bir içecek üretiliyor. Kahvenin doğuş hikayesi böyle…

Kahve hakkında az bilinenlere gelince...

Kahve ağacının dallarında kahve taneciklerinin bulunduğu meyveler yetişiyor. Her bir kahve tanesinde iki tane kahve çekirdeği var. Kahve ağaçlarının yetişme süreleri gayet uzun. Bir ağacın olgunlaşması tam beş yıl alıyor. Olgunlaşınca da bir ağaçtan elde edilen kahve çekirdeği miktarı ise yalnızca 500 ilâ 1 kg arasında. Bir espresso yapımında yaklaşık 40 kahve çekirdeği kullanılıyor.

Dünyadaki en büyük kahve tüketicileri Amerikalılar, Fransızlar ve Almanlar… Bu üçü dünya kahve tüketiminin yaklaşık %65’ini gerçekleştiriyorlar. Dünyanın kahve üretiminin %40’ını Brezilya karşılıyor ve kahvenin %75’i Arabica Coffea bitkisinden üretiliyor.

Yine dünya genelinde petrolden sonra en fazla ticareti yapılan mal  kahve. Dünyadaki ilk kahvehaneler 1530’larda Şam'da, ardından Suriye genelinde ve İstanbul’da açılıyor.


Bir fincan kahvede ne kadar kafein olduğu ise kahve çekirdeğinin türü ile, kavruluşuyla yakından ilgili. Ortalama olarak, bir küçük kahve fincanı 65 mg, bir büyük fincan ise 110 mg kafein içeriyor. Espressodaki kafein miktarı normal bir kahvedeki kafein miktarının neredeyse üçte biri. Kafein; aspirin ve paracetamol gibi ağrı kesicilerin etkisini artırıyor.

Kafeinsiz kahvenin üretim şekli  şöyle: Kahve çekirdekleri buharda tutularak kafeinin çözülmesi ve yüzeye çıkması sağlanıyor. Methylene chloride adı verilen organik bir çözücüyle yıkama yapılıyor ve kafeinin çekirdekten iyice ayrışması sağlanıyor. Bir kafeinsiz kahvede çok az miktarda da olsa kafein yine de var. Kahvedeki acı tadı veren ise kafein değiL; aslında içerdiği anti oksidanlar.

Amerikan kültüründe bir fincan kahveyi ifade etmek için kullanılan “Cup of Joe”nun doğuş hikayesi  Amerikan askerlerine dayanıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında kamp ateşinin başında kahveyi suda demlendirerek hazır kahvenin ilk ortaya çıkışını sağlayan bu askerler G.I Joes olarak anılıyorlardı. Kendi aralarında bir fincan kahve için kullandıkları “cup of joe” ifadesi daha sonra tüm Amerikalılar tarafından kullanılmaya başlanıyor.



Blog Yazarı’nın kahve tercihinde ilk sırayı alan Nespresso’ya gelince…

Öğütülmüş kahve, iç yüzeyi koruyucu bir tabakayla kaplı alüminyum bir kapsül içine konuyor. Tek bir kapsülde bir fincan espresso için öngörülmüş miktarda kahve bulunuyor. Her bir kapsül de değişik özelliklere ve tatlara sahip ve tek kullanımlık. Tercih ettiğiniz kapsülü Nespresso kahve makinesine yerleştirip, düğmeye basıyorsunuz ve gerisine karışmıyorsunuz.

Kokusunda davet mi var? Mmmm…. Bence var!

7 yorum:

Asli A. dedi ki...

Nespresso, what else ? ;)

Artık bir kahvenizi içmeye geliriz ona göre :)

Damla T. dedi ki...

Hepsi Detay'da "Nespresso ve Kahve Keyfi" çok güzel bir dille anlatılmış. Göz atınız!
http://hepsidetay.blogspot.com/2009/04/nespresso-ve-kahve-keyfi.html

Unknown dedi ki...

Sevgili Damla,

Bu yazını da blogunu da çok beğendim, takibe alıyorum :)

Bora dedi ki...

Bayıldım... Şampanya notlarından sonra bu da çok güzel geldi.

Decalage Horaire, what else?

Barış dedi ki...

Yengeç dönencesinde sabah sabah Nespresso Livanto içmiş hissi uyandıran lezzette bir yazı olmuş.

Kahve Cini dedi ki...

Günlük hayatın yoğunluğu içerisinde Nespresso gibi "ekspres" alternatifler iyi olabiliyor, güzel bir yazı olmuş. Ki Nespresso bunların içerisinde en iyi olanlardan bir tanesi...

Ama yine de, kahveyi kavurmanın haydi kavuracak vakit ve enerji yoksa bile en azından içmeden hemen önce öğüterek taze taze içmenin keyfi hiç bir şey de yok. :)

NazlıN dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Limangoda nespresso kahve makinasının indirimli satıldığını gördüm ve ufak bi araştırmayla blogunuza geldim. Çok güzel yazmışsınız :) Ben de almayı düşünüyorum bir nespresso makinası