13 Nisan 2010 Salı

NUTELLA NOTLARI

Blog Yazarı’nın Nutella saati, buyrunuz!


Çocuktuk… Katı kıvamdaki Çokokrem ve Sarelleleri ekmeğe sürmeye çalışırdık. Kahvaltılarımızın belki de tek çarpıcı, tek zevkli bölümüydü.


Büyüdük… Hayatımıza ansızın bir başka lezzet girdi… Fındık kremasının kakaoyla eşsiz bir buluşmasıydı. Hemen kaşıklarımızı aldık, ekmekleri bıraktık. Ekmeğe sürüp, bu lezzete ihanet etmedik. Geceleri yatmadan önce kaşıklarca yedik. Yetmedi… Bayramını bile yaptık!


Nutella’nın hikayesi şöyle:

1940larda İtalyan Pietro Ferrero, kendi ismini verdiği Ferrero firmasını kuruyor. Avrupa’da çikolataya yönelik uygulanan kota sistemi nedeniyle Ferrero, kakaoyu kavrulmuş fındık, kakao yağı ve bitkisel yağ ile karıştırarak Pasta Gianduja’yı yaratıyor. Pasta gianduja, Şubat 1946’da yaklaşık 300 kg satılarak, beklenmedik bir rekora imza atıyor. Ferrero, artan talebi karşılamak için çiftçilere yönelik fındık yetiştiriciliği konusunda teşvikler geliştiriyor.


Ferrero, 1949’da bu kez daha ucuz olan ve daha yumuşak kıvamlı Supercrema Gianduja’yı yaratıyor. Bu da aynı şekilde piyasada büyük bir başarı yakalıyor ve 1964’te de adı Nutella olarak değiştiriliyor. Böylece ilk kez Nutella, İtalya dışında da satılmaya başlanıyor. 1990ların başına kadar Nutella bir çok ülke için en pahalı ithal ürünler arasında yer alıyor. ABD de buna dahil. Ferrero firması sırf ABD talebini karşılayabilmek için New Jersey’de bir fabrika kuruyor.


Nutella’nın üretimi için her gün dünyada 70 milyondan fazla fındık kullanılıyor.


Halihazırda 75’in üzerinde ülkede satılıyor. Nutella’nın formülü her ülkede aynı değil. Örneğin, İtalya’daki yapımlarda Fransa’dakilere kıyasla daha az şeker kullanılıyor. Türk Nutellası’nda kavrulmuş Giresun fındıkları var. Şeker oranı İtalyan orjinaline göre daha yüksek.


Yine bir çok ülkede Nutella “fındık kreması” olarak piyasaya sürülüyor. Çünkü, Nutella içeriği birçok ülke yasasına göre –İtalya başta olmak üzere- çikolata kreması olarak piyasaya sürülebilmesi için gereken asgari konsantre kakao seviyesini karşılamıyor.



100 gramında 530 kalori var. Bu Nutella hakkında duymak istemediğimiz tek şey olmalı…


Blog Yazarı, bu vesileyle okuyucuların geçmiş 5 Şubat Nutella bayramını kutlar… Her türlü yorum ve katkıdan memnuniyet duyar!

Şimdi kaşıklarınızı alınız ve kavanoza doğru ilerleyiniz.

4 yorum:

Damla T. dedi ki...

Bu vesileyle, "Nutella" başlık fikri için "Oburcanla (G)Astronomik Seyahatler'e teşekkür...
http://oburcan.blogspot.com/

Oburcan dedi ki...

Rica ederim,çok güzel bir yazı olmuş,eliniz sağlık.Ancak benim aklım bu kalori hesabına takıldı. 100 gram için 530 kalori çok değil gibi geliyor. Nutella'nın İtalya web sitesinde ( www.nutella.it ) ortalama bir kullanımın 15 gram olduğu yazıyor,ki bu 79,5 kaloriye tekabul eder. Diyelim ki çok iştahlıyız , 2 katını yedik , 160 kalori eder ve bu günlük 2.000 kalori ihtiyacının %8'idir. Üstelik Nutella dehidrojenize yağ içermez. Bu nedenle elinizi korkak alıştırmaya gerek derim :)

Unknown dedi ki...

Hakikaten kalorisi azmış :) Şöyle diyelim ortalama kullanım 80 kaloriyse gayet iyiymiş zira bir öğün yemek 700-1000 arası oluyor genelde :)

Damla T. dedi ki...

Hesapları "kaşık" üzerinden yapalım. Bu durumda, 15 gr ortalama bir yemek kaşığına karşılık geliyor. İki yemek kaşığı 160 kalori demek ama 160 kaloriye nasıl "az değil" deriz? Onun yerine bir tabak dolusu makarna, ya da yarım hamburger ya da yarım kavun yiyebilirim mesela...

Zevki tartışılmaz elbette ama kalori hesabı üzerinden kendimizi rahatlatacak bir sonuç çıkaramayız gibi geliyor.

Eğer geleneksel olarak bir öğünümüz Ata'nın 1000 kalorilik öğünlerinden birini oluşturmuyorsa elbette ;)Bir öğünde 700 ilâ 1000 kalori için de şaşkınım, belirtmem lazım ;)