13 Temmuz 2010 Salı

HAFTA SONU NOTLARI


Cesaria Evora sever misiniz? Evora, Morna müziğinin en başarılı temsilcisidir. Morna müziği, İngilizce yas anlamındaki “mourn”dan gelir ve melankoli ile nostaljinin notalara dökülmüş hali şeklinde tanımlanır. La diva aux pieds nus; yani çıplak ayaklı diva olarak tanınan Cesaria Evora da Afrika’nın Cape Verde adalarında doğmuş, büyümüş; ünü yakalayana kadar hayatı yoksulluklar ve acılar içinde geçmiştir.

Şarkılarını Portekizce, gözleri kapalı; çıplak ayaklı ve müthiş bir doğallıkla söyler. Huzur verir.

En favori parçalarının toplandığı Best Of Cesaria Evora "New Version” albümü şu an en çok satanlar arasında. Tavsiye edilir!


Tom Cruise ve Cameron Diaz’ın filmi: Knight & Day. Vizyondaki filmler arasındaki en cazip opsiyon denebilir. Sıkmıyor; baymıyor. Aksiyon sahnelerinin özensizliğine, senaryodaki mantık hatalarına ve Cameron Diaz’ın ne çok yaşlandığına takılmazsanız eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir film.

Türkçe’ye gece ve gündüz olarak çevrildi. Orjinalindeki kelime oyununun Türkçe’ye de böyle uyarlanmasını ilginç bulmuştum. Ancak Fransız ve İspanyollar da çeviriyi gece ve gündüz şeklinde yapmışlar. İzleyiniz ve Knight’ın esasen nereden geldiğini kendiniz görünüz.


Kahvaltı duraklarında Turan Güneş Bulvarı’ndaki Mado var. Önünden sıklıkla geçerim. Geniş terasını hep cazip bulmuşumdur. Buna karşılık, servisiyle, lezzetleriyle tam bir hayal kırıklığı!




Eve siparişler arasında Tunalı Kıtır’ın kokoreç ve midye dolması var. Kıtır’ın kokoreçini artık sevmediğimi hissetmeye başladım. Eski nostaljik lezzetini kaybetmiş gibi duruyor. Eve siparişte de geç ve soğuk geliyor. Tavsiye edilmez! Türkiye’den ayrılış öncesi Türkiye’deki özlenecekler listesinden bir tanesini çıkarmak hiç de fena olmadı, aslında…

Gidişime tam 40 gün kaldı. Hüzünlüyüm. Buyurunuz, bu da benim haftasonu kendime hazırladığım Yapılacaklar Listem.

2 yorum:

Barış dedi ki...

1) Cesaria Evora şarkılarını Portekizce mi yoksa Yeşil Burun Kreyolu ile mi söylüyor emin değilim. Belki her ikisidir.

2) Knight&Day'in aksiyon sahnelerinin özensiz olduğuna katılmıyorum. Dünya sinema tarihine geçecek bir film değil tabii. Ama yine de, biraz aksiyon, biraz seyahat özlemi, biraz mizah, biraz da çağdaş Hollywood sinemasının yaşlanan iki "büyük" oyuncusunu aynı filmde görmek için izlenebilir.

3) Kıtır ve nostalji konusunda da: La nostalgie c'est le désir d'on ne sait quoi...

Damla T. dedi ki...

1) Hem Portekizce hem de Afrika dillerinin bileşimi olan Creole dilinde söylüyor.

2)Knight&Day filminin aksiyon filmleri özensiz olmasının yanısıra, gayet de başarısız.Seyahat özlemini ise filmdeki Salzburg karesine bağlıyorum. Filmdeki iki "büyük" oyuncu da Tom Cruise ve Cameron Diaz mı? Tom Cruise tamam da... :)

3) Nostalgia is probably the oddest sensation that humans have the capacity to feel.