28 Aralık 2010 Salı

SABAH KAHVESİ: KEURIG


Evde kahve yapımı konusunda Nestle’nin Nespresso’suna özel bir sempatim var. Blog’da da iki kez yazmıştım. Ancak, Amerika’ya gelince bütün referanslarım değişti. Çünkü kahve makineleri konusunda sayısız alternatif karşıma çıktı. 9 dolara kahve makinesi bulmak da mümkün, 1000 dolara da. Doğru olan ise, ne istediğinize karar verip, o doğrultuda bir makine almak.

Tercihimizi yine Nespresso gibi kapsül kahveden yana kullandık. Bu kapsül kahve konseptinde, öğütülmüş kahve, iç yüzeyi koruyucu bir tabakayla kaplı alüminyum bir kapsül içine konuyor. Tek bir kapsülde bir fincan espresso için öngörülmüş miktarda kahve bulunuyor. Her bir kapsül de değişik özelliklere ve tatlara sahip ve tek kullanımlık. Dolayısıyla kapsül kahvenin maliyeti, muadillerine oranla biraz daha yüksek olmakla birlikte, bu seçim her daim taze kahve içmek anlamına geliyor.



Amerikalıların tüketici memnuniyetinde en yüksek orana sahip olan Keurig’i aldık. Keurig Nespresso gibi sadece kapsülle sınırlı kalmayıp, 16 dolarlık bir ek aparat almanız halinde kendi çekilmiş kahvenizi kullanma imkanı da sağlıyor. En önemli özelliklerinden biri bu.

İkincisi, Keurig sadece kahve yapmıyor. Kahveye paralel olarak buzlu içecek, sıcak kakao ve en önemlisi de çay yapma olanağı sunuyor.   


Makinenin özelliklerine gelince... Küçük, orta ve büyük fincanda olmak üzere üç farklı boyutta kahve yapabiliyor. Suyu 89 derecede ısıtıyor. Suyun ısıtma derecesini azaltabiliyorsunuz. Bu makinelerin en güzel özelliklerinden biri de, saat kontrolünüzün olması. Örneğin, gerçek bir kahve tiryakisi iseniz sabah makinenin açılmasını istediğiniz saati ayarlayabiliyorsunuz. Makine o saatte açılarak, suyu ısıtmaya başlıyor. Ya da makinenin açık kalmasını istediğiniz saatleri programlayabiliyorsunuz.


Firma 1998 yılında kurulmuş. Adı, Flamanca’dan geliyor ve kelime anlamı olarak “mükemmeliyet”i ifade ediyor. Green Mountain CoffeeTully's Coffee, Timothy's Coffee, Newman's Own Organics ve Caribou Coffee ile kurduğu ortaklıklar çerçevesinde K-cups adını verdiği kapsül seçeneklerini sunuyor. Pazar payının bu denli yüksek olmasının nedenlerinden biri de kapsül seçeneğinin 200’ün üzerinde olması.



Makine fiyatı ise -yine Nespresso ile kıyaslanamayacak denli- ucuz. Biz özel üretim olan bir makineyi indirim döneminde 139 dolara aldık. Kapsüller için ise 24’lük paket 14 dolar civarında.

Kapsülleri (K-cups) ise bulma zorluğu yok. Marketler de dahil olmak üzere her yerde satılıyor. Sizi alışveriş yapmaya teşvik eden bir de çok cazip bir sitesi var: http://www.keurig.com/shop/k-cups/all-k-cups

Özetle, Nespresso out, Keurig in!

Türkiye’ye ne zaman gelir bilmiyorum ama Amerika’da yaşayanlara ve tatile gelenlere alışveriş tavsiyemdir.

14 yorum:

didem dedi ki...

Harikaymis! Senin bu yazindan sonra canim kahve istedi. Burada Amerika'da kahve ne kadar onemli birsey degil mi? Herhalde evinde kahve makinasi olmayan yoktur. Anlattigin makina guzelmis.
Saat kontrolu en guzel ozelliklerinden. Ayarla sabaha kahven hazir! Hem de yaptigi sadece kahve degil. Cok kullanisli

Unknown dedi ki...

Gerçekten süper görünyor, özellikle timer olayıyla Gloria Jeans'i de içeren çeşitliliğini çok sevdim. Amerika bir başka bu konularda..

kemal kestelli dedi ki...

valla suyun derecesini ayarlama ve istediğin saate programlama olayına bittim.. umarım yakın zamanda gelir yoksa online alacağım ben de :)

Deniz dedi ki...

Aynı anda 2-3 fincanlık yapabiliyor mu?

Damla T. dedi ki...

@Didem Benim de gece yazarken nasil canim kahve istedi, anlatamam. Sadece kave makinesi degil de, cok islevli olmasi buyuk avantaj. Yalniz alirsan dikkat et, saydigim butun bu ozellikler her makinede standart degil.

@Ata Dunkin Donuts'in Keurig icin urettigi K-Cupslar varmis vaktiyle. Ama artik birakmis. Sen onu daha cok sevebilirdin.

@Kemal Proglama isi harika gercekten. Ama ustte Didem'e de yazdim. Bu ozelliklerin hepsi her makinede standart degil. Online alacak olursan bilgine...

@Deniz Tek kapsule, tek fincan mantigiyla calisiyor

Sis dedi ki...

Hmmm varsa yoksa granül kahvem nescafe gold. Alışamıyorum ben makine kahvelerine.

Adsız dedi ki...

Damla Hanim, entry'nizi ilgiyle okudum. Suyun sicakligindan bahsediyorsunuz ama kahveyi kahve yapan kahvenin kaynatilmadan damitilmasidir. O nedenledir ki Nespresso, pazarlama dehasi bir yana, sektorunde bu kadar basarili olmustur. Yuksek basincili suyla urunun tadi bozulmadan bol kopuklu bir kahveye donusur. Peki sizin bu meshur makinanin boyle bir kabiliyeti var midir? Ayrica, benim makinam cok ozellikli falan diyorsunuz, iste sabah kalktigimda kahvem hazir diyorsunuz (ki bu ozellik Nespresso makinelerinde de var), 9 dolardan 1000 dolara kadar var diyorsunuz, herkes Amerika'ya geldiginde mutlaka alsin diyorsunuz, siz kendi cihazinizi kaca ve nerden aldiniz? Bir de ayriyeten taksit yapiyorlar mi? (cihazin 9 dolardan fazla bir meblaga maloldugunu varsayiyorum)

Xanthos

Damla T. dedi ki...

Xanthos Bey

Ilginc yorumunuza ve muteferrik sorularınıza dilim döndüğünce yanıt vermek istiyorum.

9 dolardan 1000 dolara kadar kahve makinesi var derken, genel Amerikan piyasasındaki kahvelerden bahsediyorum, sadece Keurig'den değil. Sanırım yazıyı heyecanla okumaya başladığınız için ilk paragraftaki o hususu kaçırmışsınız.

İkinci olarak, yine heyecanınızın devam ettiğinin bir göstergesi olarak (müspet) son satırlarda bizim aldigimiz makinenin 139 dolar olduğu noktasını da atlamışsınız. Taksit konusunu araştırmadım. İnşallah sizin Amerika seyahatiniz esnasında bu konuyu da ögrenme fırsatı bulacağız.

Keurig de Nespresso gibi damıtılma esasına göre çalışıyor. Kaldı ki, şu an piyasadaki Tassimo da dahil olmak üzere bütün kapsüllü kahve makinelerinin çalışma usulu budur. Bunu da ek bilgi olarak sunmak isterim.

Glass Half Full dedi ki...

Bayıldım makinaya, süper bir keşif olmuş. Ankara'daki Best Buy'a gidip dır dır yapacağım, belki getirirler :).

Bir de bu 16 dolarlık aparat klasik espresso makinelerin yaptığı işi mi yapıyor? Yani çektirdiğimiz kahveyi bir hazneye doldurup sonra üstüne bastırdığımız durum mu? O işin sonradan temizlemesi zor oluyor da :). Zaten benim için kapsül olayının en büyük avantajı temizlik derdinin olmaması...

Damla T. dedi ki...

Bu arada, Xanthos'un değerli ve yakın bir arkadaşım olduğunu not düşmek isterim. (Gelen yorumları onaydan geçirmem gerektiği konusunda gelen mesajlara istinaden)

@Sishyphos Insan neye alıştıysa, neyi seviyorsa en güzeli odur tabi :)

@GHF Acaba dır dır sonuç verir mi? İnsallah verir. Ancak Avrupa'da hiç bir ülkede satılmadığını dikkate alırsak, TR'ye gelişi zor gibi duruyor. 16 dolarlık aparat bütün o işlevleri gerçekleştiriyor, evet. Ama insan rahata çabul alışıyor galiba. Zahmet edip, kapsül dışında başka kullanmıyorsun. En azından bizdeki durum şimdilik bu.

onurco dedi ki...

Ozet gecmek gerekirse: Bu kahve makinasi ve benzerleri ne yazik ki Nespresso ile ayni klasmanda olmadigi icin karsilastirmak dogru degil.

Simdi detaylar:
Nespresso sadece espresso ile ilgili bir makinadir. Iyi bir espresso icmek icin mininum zahmete katlanmak isteyenlere, dusuk fiyatli bir makina ile yuksek fiyatli kapsuller satar -- cok fazla icmediginiz surece iyi bir makinadan daha ucuza patliyor aslinda, Jura'nin web sitesinde bunla ilgili bir hesap var.

Bunun disinda kahve, aromali kahve ve cay gibi icecekleri yapan makinalarin sadece iyi bir espresso gibi bir amaci yoktur. Bundan dolayi, Nestle'nin bu klasmandaki aleti Nespresso degil Nescafe Dolce Gusto'dur. Aklima gelen diger populer makinalar Senseo, Tassimo da daha az cesite sahip olsada benzer kapsul seceneklerine sahiptir.

Bir baska problem ise:
Kahveyi koydugunuz bardak fotograflardaki gibi kocaman bir kupa ise, iste o anda makina espresso makinasi degil drip coffee makinasidir :) Ha tabi espresso mu drip coffee mi derseniz, ne kadar 'snob' oldugunuza bagli derim :) (en azindan kapsul var, kagit filtrenin kotu etkilerini anlatmak istersem toparlayamayacagim)

Son olarak dunkin kapsulleri ile ilgili:
Iyi ki birakmislar cunku Dunkin Donuts dunyanin miktar olarak en cok kahve satan zinciri olsa dahi Robusta agirlikli kalitesiz bir kahvedir.

Asli A. dedi ki...

Damla, biz de kahve makinlerini araştırıyoruz şu an. Ama karara bağlayamadık bir türlü :P Ben hala NEspresso'da kaldım. Bizim bey espresso'cu ben ise latte ve lungo'cuyum. Sİngle serve olmasından öte espresso bazlı kahve çeşidi sunması önemli galiba bizim için. Sizin Keurig harbi espresso tadını yakalıyor mu? (Aldığın kapsüle bağlı diyecek olursan, o konuyu da genişletebilirsin :)) Peki bu espresso "amerikan" damak tadına uygun bir espresso mudur?

çok soru sordum :)

Sevgiler,
Aslı

Unknown dedi ki...

Çay yokmu çay

Adsız dedi ki...

Amerika'dan yeni döndüm. Keurig makinası şansa kaldığımız evde vardı. Kahvesi mükemmel. Ne yazıkki hala Türkiye'de yok. Amerika dışında İrlanda, İngiltere, Kanada ve Kore'de var.

Nespresso'yu asla sevmedim çünkü istediğim güzel bir filtre kahve. Nespresso ise bunu hiçbir zaman yapmadı, onun özelliği cappucino, americano, espresso vb içecekleri mükemmel şekilde sunmak. Köpük özelliği de buradan geliyor. Köpüksüz filtre kahve diye bir seçenek dahi yok zaten, ancak uğraşarak benzer yapabilirsiniz ama hiç bir zaman bir Keurig veya Amerika'da herhangi bir benzin istasyonundan bile içebileceğiniz güzellikte bir filtre kahve yapamayacaktır.

Avrupa'da nasılsa vardır diyerek araştırmadan döndüğüm için çok üzülüyorum, evime mutlaka 1 tane alırdım.

Yazınızı keşke 2016 yerine 2010 da okusaymışsım.

Saygılarımla,

Adsız.