5 Haziran 2010 Cumartesi

"SPINNING" YAPALIM...



50 dakikada 800 kalori yakmak ister miydiniz?

Spor türlerinin hatırı sayılır bölümünü denemiş biri olarak, tenis kadar ve hatta tenisten daha çok keyif aldığım bir spor oldu spinning

“Spinning nedir” derseniz…

Özel tasarlanmış sabit bir bisikletle yapılan bir egzersiz türü. Buna yüksek tempolu ve motive edici bir müzik eşlik ediyor. Kardiovasküler bir çalışma ile vücut ile beyin arasında bir korelasyon sağlanıyor.


Bir grup egzersizi… Dolayısıyla, gruptaki kişilerin motivasyonu ile sizi yönlendiren antrenörün müzik seçimi ve yönlendirme kabiliyeti egzersizden aldığınız keyfi doğrudan doğruya etkiliyor.


Spinning ilk kez ünlü bisikletçi J. Goldberg tarafından yarışlara kışın kapalı ortamda da hazırlanabilmek için 1980lerde geliştirilmiş bir fikir. Daha sonra Goldberg ve arkadaşlarının bir spinning merkezi açması ve orada başka eğitmenler yetiştirilmeleri ile “spinning” şu anki uygulanan haline geliyor.


Kolları, bacakları, karın kaslarını eş zamanlı çalıştırıyor. Vücut kaslanmıyor, inceliyor. Dolayısıyla, bayanların neden daha fazla ilgi gösterdiği böylece açıklanabilir. Ancak, diğer egzersizlerle takviye ederseniz vücutta kas yapmaya başlıyor.

Isınma hareketleriyle birlikte toplam 50 dakika sürüyor. Sadece 50 dakikalık bir egzersizle, -tabii ki kilonuza ve temponuza bağlı olarak- harcadığınız kalori miktarı 800 ilâ 1000 arasında değişiyor. Bu kalori oranı, 50 dakikanın sonunda attığınız ter miktarı hakkında da herhalde bir fikir veriyordur!


Başlangıçta, gayet zorlu bir spor türü… İlk seansta pes etmezseniz, diğer seansları heyecanla bekler hale geliyorsunuz. Özellikle ilk seansta bisikleti iyi tanımak önemli. Sele yüksekliği, pedal ağırlığının ayarlanması gibi konularda antrenörden yardım almak gerekiyor. Yoksa 50 dakika boyunca yanlış ayarla yapacağınız bir seans ciddi bel ve omuz ağrılarına neden olabiliyor.

Spinning bisikletlerinin gelişmiş versiyonu ise “RealRyder”lar… Bunlar sağa sola yatma özellikleriyle bisiklete çok yakın bir sürüş keyfi yaşatabiliyor. Türkiye’de henüz satışa sunulmadı. Spor merkezleri içerisinde de sadece Hillside City Club’da var.

Spinning imkanı büyük spor kulüpleri başta olmak üzere sadece bu amaç için açılmış küçük merkezlerde de sunuluyor.


Şu an Ankara’daki en ideal adres ise: United Clubs. United Clubs’ın Ankara’da Zirvekent ve Konutkent olmak üzere iki şubesi var. Günde iki-üç kez spinning seansı olması ve müzik seçimleriyle çok başarılı olan antrenörleri United Clubs’ın spinning için önde gelen adreslerden biri olmasının nedeni…

Bir kez olsun deneyiniz… Ama öncesinde tavsiyeler için Blog Yazarı ile lütfen temas kurunuz!

5 yorum:

A dedi ki...

Pembeli bayan spinning hocasi sanirim(siz degilseniz eger, siz iseniz ozurlerimi sunarim:) Ama karsidaki ekibin incelmesi icin korkarimki spinning yetmeyecek, varsa overspinning'e alalim veya tipping spinning (eger siz fotograftaki karsi ekibin icindeyseniz 1 ozur daha :)

Damla T. dedi ki...

Ben bu fotoğrafları çeken spin'ciyim; iki grupla da ilgim yok ;)Karşı gruptakileri yakından gördüm, gayet de incelerdi, söylemeliyim... fotoğrafta öyle çıkmış olabilir!

Unknown dedi ki...

Peki İstanbuldaki ideal yer neresidir?

Hem bütçeye uyun hem de iyi eğitmenlere açısından örneğin?

Damla T. dedi ki...

Ben bu yaziyi yazali bayagi oldu. Turkiye'den ayrilmadan once United Clubs hakkindaki butun izlenimlerim degisti.

Gerek Ankara'da gerek Istanbul'da her acidan ideal bir spor kulubu bulabilmek pek kolay durmuyor. Hillside hakkinda olumlu duyumlarim var, sadece o kadar maalesef

Adsız dedi ki...

Life Gym2i tavsiye ederim rpm ve inddor cycling dersi var. Özellikle Levin Tahmaz'ın indoor cycling derslerine kesinlikle girmelisinz. Hemde İstanbul'da birçokşubesi var.