24 Kasım 2010 Çarşamba

PICK YOUR OWN (PYO)

Uzun süredir yazamadım. Bu nedenle çok şey birikti.


Önce, burada en sevdiğim konseptlerden biri ile başlayayım: Pick Your Own (PYO). Kendi meyve / sebzeni kendin topla.

Bu hizmeti sunan çiftlikler var. Sezonuna uygun olarak çilekten brokoliye; armuttan balkabağına kadar çok çeşitli meyve sebzeleri kendiniz toplayıp, tarttırarak, parasını ödeyip çıkıyorsunuz. Kendi topladıklarınızın tadı marketten satın aldıklarınızdan daha mı lezzetli emin değilim ama toplama sürecinin eğlenceli olduğu kesin. 





Bizim gidiş tarihimiz itibariyle çiftlikte elma dışında toplanacak pek birşey kalmamıştı. Zaten sezon artık hemen hemen kapanmış durumda. Yeni sezon ise çilekle başlayacak. Bir çilek-sever olarak heyecanla onu bekliyorum. 

Sezonu en geç kapatan çiftliklerden biri -bizim de gittiğimiz- ve ürün çeşitliliği en fazla olan Homestead Farm. Noel'in yaklaşmasıyla birlikte şimdi kendi çam ağacınızı kendinizin kesmesine imkan tanıyor. İstediğiniz ağacı gidip keserek 49 dolar karşılığında alabiliyorsunuz. Ya da orada halihazırda kesilmiş çam ağaçlarından birini de 69 dolar karşılığında almak mümkün. 








Washington DC'nin meşhur M Street'inin dışında bir de King Street'i var. Old Town Alexandria'daki King Street'in Georgetown'daki M Street'e göre daha Avrupai bir duruşu var. Caddenin sonu Potomac nehrine açılıyor. Çok huzurlu ve dinlendirici. (Aşağıdaki fotoğraflar cep telefonu ile çekildi.)






King Street üzerindeki Art Crafts favori mağazalarımdan biri oldu. Ahşap işleme ve boyama deyip geçmemek lazım. Art Crafts'da yer alan ürünler özellikle ahşap işlemeciliğine çok modern bir bakış açısı getiriyor. Ahşaptaki işleme ne kadar fazlaysa fiyatı da doğal olarak o kadar artıyor. Alttaki favorim olan masa 2500 dolar civarında. 



Cadılar Bayramı'nın ardından düzenlenen ve ilginç bulduğum pumpkin chunking yarışmasından bahsedeyim. Amerikalıların yaratıcılıklarına bir başka örnek olan Pumpkin chunking, balkabaklarının mekanik aletler vasıtasıyla en uzağa fırlatılmasına dayanan bir yarışma. Balkabağı hasat mevsimine paralel olarak düzenleniyor ve bu da takriben Halloween ertesine denk düşüyor. Yarışmaya katılacaklar sırf buna yönelik olarak özel balkabakları yetiştiriyorlar.

Bugüne kadar düzenlenen yarışmalar arasında, henüz Guinness'e girmemiş ve onay bekleyen mesafe 1.690 metre. 

Şimdi sırada ne var diye sorarsanız, Perşembe günü olan Thanksgiving'in ardından ayın 27'si Black Friday. Black Friday, Amerika'da, mağazalarda ürünlerin %50 daha ucuza satıldığı gün. Sabaha karşı mağazaların kapıları açılıyor ve indirim bir tam gün sürüyor. Ancak kuyrukları aşmak ve üstelik gözünüze kestirdiğiniz ürüne sahip olabilmek için ciddi azim ve sabır gerekliymiş gibi duruyor. Deneyip, görelim...

7 yorum:

♥ Ç!lekl! ♥ dedi ki...

ayyy ne iyi yapmissiniz,gecen sene bizde Amerikadaydik ve hic bitmeyen canliliklarini surekli takip ediyorduk...Simdi avrupadayiz ve burasi oldukca donuk...yeni yili tekrar orada gormek isterdim ama martta doncez biz artik geriye kalanlari takip ederim....

Damla T. dedi ki...

Amerika cok canli gercekten; surekli aktivite var. Yalniz ben de bir yandan Avrupa'nin ozgunlugunu ozluyorum.

Sis dedi ki...

Çiftlik olayı çok yaratıcıymış. İstanbulda da tutabilir bu. Bak girişimci ruhum kabardı :D

didem dedi ki...

Damla kesinlikle katiliyorum o bahsettigin kendi meyve sebzeni secme olayi cok guzel, benim henuz o tarz bir ciftlige gite sansim olmadi ama bahardan kisa kadar Farmers Market'ler oluyor onlar benim cok hosuma gidiyor. Maalesef su an hepsi kapandi kis sebebi ile. Black Friday'de iyi alisverisler.
Cektigin fotograflar cok guzel

Glass Half Full dedi ki...

King Street'deki son derece kalite vintage magazayi karidim deme sakin! Orada gordugum ve akilsizlik edip almadigim chanel kupeler hala gozumun onunde!! Black Friday sali pazarindan bile korkunc oluyor, medeniyet bitiyor, tas devrine donuluyor, ruhen de hazirlikli olmak gerek...

Damla T. dedi ki...

Istanbul'da da tutar tutar bu ciftlik isi... Know-how'a bile gerek yok, fotograflar yeter

Didem iyi ki yorum biraktin. Seni bu vesileyle tanimis olmaktan acayip mutlu oldum. Blog'unu gece bastan sona okumaliyim...

King Street'deki vintage magazayi gormedim hayir :( dogru duzgun yurumedim bile caddede... Giderim tekrardan. Nihayetinde sadece 2 guzel caddemiz var degil mi? gez gez bitmez :)
Black Friday'e gidebilir miyim emin degilim aslinda. Kendim icin degil de, siparisler var. Yoksa cok usenirim boyle islere...

Unknown dedi ki...

Pick your own kavramı Türkiye'de var ama İstanbul'da değil Ege'de hemen her yerde bulabilirsiniz.