8 Aralık 2011 Perşembe
INSTAGRAM FOTOĞRAFÇILIĞI
Instagram, geleneksel fotoğrafçılık anlayışını değiştiren, hayatın küçük ayrıntılarını ve günlük akışını yakalamak ve paylaşmak üzerine kurulu yeni sosyal paylaşım ağı.
Instagram için tek gereken bir iPhone. Prensip olarak da, Instagram üzerinde sadece iPhone ile çekilen fotoğraflar paylaşılıyor. Instagram fotoğrafçılığı ya da iPhone fotoğrafçılığı (iPhotography) diye bir alan çoktan doğmuş durumda. Hatta ben bir iPhone fotoğrafları sergisi açma fikrini geliştirmişken, onun bile çoktan açıldığını gördüm. Artık amatör ya da profesyonel düzeydeki fotoğraf çekim gezileri yerini Instawalk adı verilen iPhone ile çekim gezilerine bile bıraktı.
Uzun yıllardır önce analog ardından dijital makine ile fotoğraf çeken biri olarak, bunların yerini bir anda iPhoneların almasına ve hatta iPhone ile çekilen fotoğrafların daha çok beğeni toplamasına hiç itirazım yok. Hatta bunu çok pratik bulduğumu ve desteklediğimi söyleyebilirim.
Yıllardır çantamda dev gibi, ağır bir makine taşırım. Bazen bir kare o kadar hızlı akar gider ki, ben makinemi çantamdan çıkarıp, açıp, ışık ayarlarını yapana dek önümde çekecek birşey kalmaz. Oysa elinizdeki iPhone ile yapacağınız iki saniyelik bir hareketle güzel bir kareyi kaçırma şansını oldukça azaltıyorsunuz. Üstelik bunu gayet yüksek çözünürlükte, doğruya yakın, tatmin edici bir ışıkla yapıyorsunuz. Özellikle açık hava çekimlerinde çok iyi sonuçlar alabiliyorsunuz. Tabii ki, kapalı alan, gece çekimleri veya portre söz konusu olduğunda iPhone'unuzu cebinize koymanız ve sadık dijital makinenizi çıkarmanız gerekiyor.
Instagram sayesinde basit oynamalar ve filtreler ile hızlı şekilde ve farklı bir karaktere bürünen fotoğraflar yine hızlı bir şekilde diğer kullanıcılarla paylaşım imkanına kavuşuyor. Diğer kullanıcılardan yine çok hızlıca gelen yorum ve "like"lar Instagram'da fotoğraf paylaşımını daha da teşvik ediyor.
Instagram'da 17 çeşit filtre seçeneği var. iPhone ile çekilen fotoğrafları yine iPhone ile sunulan diğer uygulamalar (app'ler) ile edit'leyerek Instagram'da paylaşmak da çoğu kullanıcının rağbet ettiği bir yöntem. Makul fiyatlara satın alabildiğiniz bu uygulamalarla fotoğraf üzerinde detaylı dokunuşlar yapıp, efektler yaratıp paylaşma imkanına sahip oluyorsunuz.
Cep telefonu fotoğrafçılığı veya Instagram fotoğrafçılığı konusunda neredeyse hemen hergün bir yazıyla karşılaşıyorum. Geçen aylarda, New York Times'da çıkan bir röportajda, Instagram kullanıcılarının Doctor Popular olarak tanıdıkları Brian Roberts cep telefonu fotoğrafçılığını "yeni bir sanat şekli" olarak tanımlamış. Aslında hiç de haksız değil. Fotoğraf üzerinde oynamak sanki hileyle, olmayan bir şeyi var etmek gibi dursa da, işin iç yüzü gayet farklı. Zira, özü ya da konusu güzel olmayan bir fotoğraftan bir şaheser çıkmasını beklemek saçma olur. İşte "sanat" da burada devreye giriyor. Öncelikle çektiğiniz fotoğrafın bir hikayesi olmalı. O hikayeyi de en uygun efektlerle tamamlamalısınız. Yani çekim aşamasından, Instagram'da paylaşma aşamasına kadar bir çalışma söz konusu. Bunu kısa sürede ve maddi olarak nispeten ucuz bir yolla yapıyor olmak, bunu sanatın yeni bir şekli olarak tanımlamaktan bence alıkoymuyor.
Instagram'ı gün içinde karşılaştığım küçük ayrıntıları, anın güzelliğini kaydetmek için kullananlardanım. Bu bazen bir gün batımı olabiliyor, hızlıca üstümden geçen bulutlar olabiliyor ya da önümde uzayıp giden yollar olabiliyor. Diğer kullanıcı grubu da, yaşamının günlük akışını paylaşanlar. Yenen yemek, içilen kahve, tırnağa sürülen oje fotoğrafın konusu olabiliyor. Bir nev'i fotoğraf günlüğü gibi. Tanıdığınız ya da tanımadığınız kişilerin o günlüklerine tanıklık etmek de hoş bir şeye dönüşebiliyor.
Son olarak, Instagram'ın olmazsa olmazlarından birine; "hashtag"lere de değineyim. Hashtagler (#), bütün Instagram kullanıcılarına fotoğraflarınızın daha çabuk ulaşmanızı sağlıyor. Hashtag aracılığıyla, fotoğrafın konusunu, çekildiği yeri belirtebileceğiniz gibi tamamen popüler hashtagleri de kullanabiliyorsunuz. En fazla kullanılan ve aranan hashtag'ler iPhone, sky, cloud, iPhoneography olarak tespit edilmiş.
NY Times röportajında, Doctor Popular'ın da söylediği üzere, dijital fotoğrafçılığın ilk çıktığı zamanlarda ona "sanat" gözüyle bakılmıyordu. Oysa şimdi ne kadar çok benimsedik ve o dönemki tartışmalar ne çok anlamsız geliyor. Belki, iPhotography de böyle birşey olacak. Belki yeni bir başlangıcın ilk adımlarıdır, kimbilir!
Webstagram da, Instagram'a yüklenen fotoğrafları web üzerinden görmeye imkan tanıyor. Buyrunuz, bunlar da benimkiler... http://web.stagram.com/n/decalagehoraire/
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
Günaydınnn. Yenilikler ne güzel. öğrenmek keyifli. İki kuş harika. Ne güzel fotoğraf.
Sevgiler...
Instagram güzel bir ekosistem gerçekten de, bu arada iPhone demişsin ama iPad de kullanılabiliyor haliyle :) Android versiyonu da yolda onu hatırlatalım. Web versiyonları için alternatif olarak statigr.am'ı da ekleyelim...
@kaminetto Uzun suredir yazmamama ragmen takip ettiginizi bilmek cok guzel! Tesekkurler. Yeni seyler ogrenmek cok zevkli gercekten. Instagram da bu anlamda, benim son donemde, en cok keyif aldigim alanlardan biri haline geldi. Sizi de bekleriz :)
@Ata Bir teknik bakisa ihtiyacim vardi, o da geldi! Ben nedense iPad fotograflarimdan iyi bir cekim kalitesi alamiyorum. Oysa seninkiler guzel sahiden... Statigr.am'i denerim. Bir de yine senden gordugum Instagram fotograflarinizi magnet haline getirebildiginiz stickygram var, o da sahane...
Yorum Gönder